Tule tanssimaan

Yleistä

Tanssikerho Voltan tunneilla tanssitaan latinalais- ja vakiotansseja. Alla on lyhyt kuvaus jokaisesta tanssista.

Latinalaistanssit

Samba

Samban juuret ovat Brasiliassa ja se on luonteeltaan iloinen karnevaalitanssi. Samballe ominainen joustoliike eli baunssi ilmenee tanssin sitkeytenä. Samballe tyypillisiä kuvioita ovat erityyppiset juoksut sekä sambakävelyt.

Chacha

Chacha on rytmillisesti nuorin latinalaistanssi. Cha chan nimen on kerrottu tulevan suhinasta, joka kuului tanssivien ihmisten sandaaleista heidän tanssiessaan. Cha chan liikekieli on terävää ja vauhdikasta.

Rumba

Rumba on kuubalaisperäinen tanssi, joka on rytmiltään hitaampi kuin muut lattarit. Musiikin hitaus antaa tanssijalle mahdollisuuden näyttää osaamistaan, esimerkiksi vartalonliikettä.

Paso Doble

Paso Doblea tanssitaan marssimusiikkin ja sitä kutsutaan usein härkätaistelutanssiksi. Mies esittää tanssissa liikkeillään härkätaistelijaa ja nainen ilmentää omalla tanssillaan punaista vaatetta. Paso doblen liikekieli on voimakasta ja terävää, ja paso doblen jalkatyöskentelyssä voidaan nähdä elementtejä flamencosta.

Jive

Jive on nopeatempoinen, iloinen tanssi, jonka perustana on lantion swing-liike ja terävät potkut. Jivessä on lupa ”leikkiä” ja viihdyttää yleisöä mm. humoristisilla ja koomisillakin liikkeillä.

Vakiotanssit

Hidas valssi

Valssi on vakiotansseista kenties tunnetuin. Kyseessä on pehmeä ja rauhallinen tanssi, jolle ominaisia piirteitä ovat kevyet nousut ja laskut. Valssin hidas rytmi lisää tanssin vaativuutta. Hyvä vartalonhallinta on olennainen osa valssin oikeaoppista tanssimista.

Tango

Alun perin Argentiinasta kotoisin oleva tango on vakiotansseista ainoa ei-swingtanssi, ja sen liikekieli eroaa paljon muista vakiotansseista. Tangon liike on vahvaa, terävää ja yllätyksellistä.

Wienin valssi

Wieninvalssin juuret vievät aina 1500-luvulle saakka, jonka jälkeen se on tullut tunnetuksi mm. Straussin sävellyksistä; tunnetuimpana kenties Tonava kaunoinen. Tanssina wieninvalssi on kuvioiltaan yksinkertaisin kaikista vakiotansseista. Sen vaativuutta kuitenkin lisää voimakkaasti etenevä liike.

Slow Foxtrot

Foxtrot on sulavaliikkeinen vakiotanssi. Foxtrotille tyypillinen liukuvan pehmeä liike syntyy jalkatyöskentelyn sekä tanssille ominaisen rytmin yhteistuloksena. Tästä syntyvät myös tanssille ominaiset pehmeät nousut ja laskut.

Quickstep

Quickstep on nopeatempoinen sekä pirteä tanssi, joka on saanut vaikutteita Charlestonista. Quickstep näyttää iloiselta sekä kevyeltä ja usein sille tyypillisiä ovat hauskat askelkuviot. Samaan aikaan kuitenkin quickstepin nopeus sekä jalkatyöskentelyn vaativuus asettavat omat haasteensa tanssin keveydelle.